A jövő nemzedéke

A jövő nemzedéke

Egy kis érettség...

2023. június 23. - Gonoszkaboszorka

Esszégyűjtemény...

 

Radnótiról

 

[…] 1940-től többször behívták munkaszolgálatba. Augusztusban táborba zárják a többi összegyűjtött zsidóval. Radnóti átkönyörögte magát a 2-es csoportba és így szerencsésen megúszta. A háború után megírta az Erőltetett menet című művét. […] A háború után találtak rá a Bori noteszra és ebből azonosították, hogy a háború után még élt.

 

Érvelési gyakorlatok

 

A pénz nem boldogít. Érvelj az állítás mellett vagy cáfold. Véleményed támaszd alá irodalmi, kultúrtörténeti példákkal!

 1. Sajnos több irodalmi példát nem tudok írni. De saját véleményem és látásmódom szerint írtam ezt az érvelést.

 2. A pénzzel ki tudod magad fejezni.

 3. Rómeó és Júlia is egy példa ott is ugyan az a helyzet mint a szegény gazdagoknál! Azért nem lehettek együtt mert nem volt ugyan az az életvitelük! Régen csak királyi sarjak házasodhattak össze, aki szegény volt és egy király lányba szeretett belé azt kiüldözték az országból!

 4. Az emberek azért dolgoznak hogy pénzt kapjanak fizetésbe. (…) Az emberek megpróbálnak minnél több pénzért megdolgozni, de vannak olyan emberek akiknek nem kell érte teni sokmindent pl. politikusok. (…) ha megnézzük az Amerikai és a Magyar reppereket hát van egy kis különbség mert az Amerikai repperek kicsit más körülmények között vannak és gazdagok.

 5. Nos a pénz egy fizető eszköz. Kizárlóag arra a célra gyártották, hogy vegyenek és vásároljanak belőle. A papír pénzt csak később fedezték fel.

 6. Romeo és Júlia: A két ellentétes család viszálykodását mutatja és itt is szerepet kap a pénz. A gazdag és a szegény család.

 7. FONTOS: a gyerek sokat fogyaszt illetve van amikor nehéz eleget tenni az elvárásának pénz illetve költség terén.

 8. Elmagyarázom hogy miért. A két viszálykodó család között nagy volt az anyagi különbség. Júliáék azok gazdagabb nemesek voltak. Rómeóék is gazdagok voltak csak nem annyira hogy Júliához mennyen.

 

Összehasonlító elemzés

 

Petőfi Sándor: Minek nevezzelek – Radnóti Miklós: Tétova óda

 

 1. Petőfi részletesebben ír szerelméről, nagyon részletesen, romantikus, lágy formában.

 2. A versről nem lehet pontosan tudni, hogy mennyit foglalkozott Petőfi ellentétben Radnóti Miklóséval.

 3. Petőfi úgy érzi, hogy minden gondolata jelen van a versben.

 4. Radnóti bonyolultabban fogalmaz, mint Petőfi, de mondanivalójának nagy részét érteni.

 5. Petőfi rövidebb életű volt, mint Radnóti, lehetséges, hogy kevesebb szerelem volt az életében, ezért ír ennyire hosszan, teljesen beleélve magát.

 6. Radnóti versében mintha az elmúlás jelenne meg….

 7. Petőfi elmélyed a gondolataiban az éjszaka leple alatt.

 8. Petőfinek és Radnótinak hasonló világnézete volt, de volt ahol különbözött, mert ugyanis senki nem egyforma, mindenki más.

 9. Ha az ember figyelmesen és mélyen elgondolkozik a két versen (legalábbis nekem így elevenedett meg a két történet a szeme előtt).  Nagyon erősen érezni lehet a verseken az akkori világnak a szomorúságát, sorsát.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gonoszkaboszorka.blog.hu/api/trackback/id/tr118151954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása